8 tips före man börjar streama på Twitch

1. Använd en bra mikrofon

En bra mikrofon är nog det viktigaste i en stream. Ingen som tittar på din stream kommer att stanna kvar om din mikrofon låter dåligt så det knappt går höra vad du säger. Det är också bra att tänka på volymen på mikrofonen så det låter bra när du pratar vanligt och

2. Snabbt internet

Som tur är så har vi väldigt bra internetuppkoppling i Sverige och kan komma upp i väldigt snabba hastigheter i stort sett hela landet. Det viktigaste när du ska streama är din uppladdningshastighet (upload) för det är den som används mest när man skickar mängder med data till streamingtjänsten.

Rekommenderat minimum på Twitch är 6 Mbit/s uppladdningshastighet. Du kan kolla hur bra internetuppkoppling du har på Bredbandskollen.

3. Tänk alltid på dina tittare

Du bör alltid tänka på hur din stream ser ut ut ifrån tittarens perspektiv. Allt du ser på din skärm när du spelar är inte samma som dina tittare ser om du har webbkamera, overlay samt popuper för donationer och annat.

Här är några punkter du ska tänka extra noga på:

  1. Tänk på webbkamerans placering.
  2. Tänk på ljudnivån i olika spel.
  3. Tänk på ditt overlay/grafik så det inte döljer saker för tittaren.
  4. Tänk på att sätta på undertexter (subtitles) i spel som har dialog.

4. Webbkamera är viktigt

Att ha en webbkamera tillför jättemycket till din kanal, för att tittarna får en bild på hur du ser ut och hur du reagerar till olika spel. Självklart går det att streama utan en webbkamera, men om man kollar på toppen av alla streamers så finns det väldigt få som inte använder webbkamera.

5. Spela med dina kompisar och prata på Discord

Om du har problem med att du inte pratar tillräckligt ofta så kan ett tips vara att ringa upp en kompis över Discord eller Skype och ha någon att prata och spela med.

6. Prata med dina tittare

En bra stream är interaktiv där du och dina tittare pratar med varandra, om en tittare ställer en fråga men inte får något svar så kommer han eller hon lämna om du inte svarar. Självklart beror det på antal tittare, ju högre antar tittare du har desto svårare är det att svara på alla frågor.

Det är alltid bra att välkomna folk till streamen, och om du känner igen folk kan du istället säga ”välkommen tillbaka [namn]”. Tacka alltid folk som följer/subbar/donerar till din kanal. Kom ihåg att tittare älskar att få sitt namn uppläst av streamern!

Börja inte argumentera med någon i chatten. Det blir bara dålig stämning och tar upp mycket av din energi och tid. Bättre att istället mutea/blocka personen som du tycker är jobbig.

7. Streama konsekvent / Ha ett schema

Ett tips är att sätta upp ett schema som du går efter, ungefär som en butiks öppettider. Om du vill streama seriöst så bör du behandla det som ett riktigt jobb med fasta arbetstider.

Du skulle kunna göra ett schema så här:

Måndag: 19:00 – 22:00
Tisdag: 19:00 – 22:00
Onsdag: ingen stream
Fredag: 19:00 – 23:00
Lördag: 15:00 – 22:00
Söndag: ingen stream

Efter du har ett schema du vill gå efter så kan du posta det på sociala medier och pinna (fastnåla) inlägget så det alltid ligger överst i ditt flöde!

8. Ge inte upp

Man kan inte sticka under stolen med att det är väldigt tufft att börja streama nuförtiden men alla måste ju börja någonstans? Om ditt tankesätt är att streama för att bli rik så är det tyvärr fel inställning. Du ska streama för du tycker det är kul och alltid sträva efter att bli bättre. Även om du inte lyckas på lång tid så får du ändå erfarenhet av att prata och kommunicera med tittare, du blir också bättre på spelen du spelar med tiden.