Mobil som webbkamera – så här gör du

När du precis börjat streama eller vill börja streama så kan det vara ganska dyrt att köpa all datorutrustning som behövs för att streama, som en bra webbkamera eller mikrofon. Men det finns sätt som du kan använda din mobiltelefon som webbkamera att streama med!

Hur man använder en iPhone eller Android som webbkamera

För att kunna använda din iPhone-mobil som webbkamera så måste du ladda ner en app som heter EpocCam från App Store eller Google Play om du använder Android. Det finns två versioner av denna app, en som är gratis och en som kostar 99 kr. Vi rekommenderar att du köper appen eftersom gratisversionen har väldigt liten upplösning på 480p och har en vattenstämpel över bilden som kommer synas på bilden. Betalversionen får du en hög upplösning på 1080p. Du kan med fördel testa med gratisversionen först för att se så allt fungerar med din dator, och sen köpa appen när du känner dig redo.

Så här gör du:

 1. Gå till App Store/Google Play på din mobil
 2. Sök efter EpocCam. Gratisversionen har grön ikon medans betalversionen har röd.
 3. Installera den version av EpocCam du vill prova.
 4. Ladda ner utvecklarens drivrutiner till din dator. Du hittar dem under stycket ”Download and install our computer drivers”.
 5. Starta appen och dubbelkolla så du är på samma Wi-Fi med både datorn och mobilen.
 6. Klart! Nu ska du kunna hitta kameran som har namnet ”EpocCam”

Använd webbkameran i Skype, Zoom, Slack, Discord och Microsoft Teams

Webbkameran borde nu kunna användas i valfritt program du vill använda.

I vissa program så kan du behöva gå in i inställningarna för programmet och leta upp inställningarna för webbkamera och kolla så att ”EpocCam” hittades.

Om du inte hittar EpocCam i listan kan det bero på att du inte installerat drivrutinerna rätt, eller att du inte är på samma Wi-Fi med datorn och mobilen. Prova i värsta fall att starta om datorn och prova igen och se om det hjälper.

Lägg till webbkameran i Streamlabs

På din dator öppnar du ditt streamingprogram. Vi använder Streamlabs OBS i exemplet.

 1. Under Sources, tryck på plusset för att lägga till en ny videokälla.
  Lägg till ny källa i Streamlabs OBS
 2. Klicka sedan på ”Video Capture Device”
  Lägg till videokälla i Streamlabs OBS
 3. Fyll i namn, kalla den ”Webbkamera”. (Om du redan har källor sen innan klickar du på ”Add a new source instead” först)
  Mobil som webbkamera i Streamlabs OBS
 4. Under Device, klicka på Select Option och välj EpocCam i listan.
 5. Nu skall du se webbkameran på skärmen och flytta runt den hur du vill.

Om du inte hittar EpocCam i listan kan det bero på att du inte installerat drivrutinerna rätt, eller att du inte är på samma Wi-Fi med datorn och mobilen. Prova i värsta fall att starta om datorn och prova igen och se om det hjälper.

Använd en tripod med mobilfäste

En tripod kan behövas om du tycker det är svårt att luta mobilen på bordet. Det blir mycket lättare om du hade haft en tripod som går att fästa precis vart som helst på skrivbordet eller uppe på din bildskärm.

Kjell & Company finns en sådan för 299:-

Slutsats

Att använda sin mobiltelefon som webbkamera är ett utmärkt sätt för att komma billigt undan när man inte har en riktig webbkamera. Men tänk på att stänga av alla ljud och notiser som kan störa dig eller höras på streamen.

Om du är på jakt efter en riktig webbkamera så rekommenderar vi några i vårt inlägg om datorutrustning, från nybörjare till proffs.