Så börjar du streama på Twitch – steg för steg

I denna artikel går vi igenom hur du börjar streama på Twitch och vad som behövs. Allt ifrån hur du skapar ditt konto till vad för programvara och datorprylar du behöver för att gå live första gången.

Är din dator tillräckligt bra för att streama på Twitch?

Du bör kolla över din dator så den är redo för att streama med. Att ha en bra dator är viktigt för att kunna streama och spela samtidigt utan att det laggar för mycket för både dig och tittaren. Twitch själva rekommenderar ett minimum på dual core processor (2st kärnor) och 4 GB minne, men det är bara det som krävs för att skicka en stabil ström till Twitch, de räknar inte med att du också ska spela på datorn samtidigt.

Streama i 1080p-upplösning

För att streama i en upplösning på 1080p så rekommenderar vi ett minimum på 4-kärnig processor (CPU) och 16 GB minne samt ett grafikkort Radeon RX 570 (4 GB) eller Nvidia Geforce 1060 (3 GB).

Streama i lägre upplösning

Självklart går det att streama på Twitch med lite sämre dator än rekommenderat, men då kan du behöva sänka grafiken på spelet du spelar, samt att streama i en lägre upplösning som 720p eller 480p.

Prova dig fram

Om du sätter igång att streama på Twitch och känner att hela jävla datorn laggar sönder så kanske det är dags att sänka antingen grafiken på spelet eller sänka upplösningen som skickas till Twitch. Det kallas ”downscaling” och går att ställa in i programvaran du streamar med. Mer om det längre ner.

Hur ser jag vad jag har för processor och grafikkort?

Om du inte vet vad du har för processor (CPU) eller grafikkort (GPU) i din burk så kan du öppna Aktivitetshanteraren (kortkommando Ctrl+Shift+Esc) och gå till fliken Prestanda. Här får du en översikt över din processor, minne, hårddiskar samt grafikkort.

Aktivitetshanteraren i Windows där man kan se CPU, GPU, Minne samt hårddiskar

Skapa konto på Twitch

Om du inte redan har skapat ett konto på Twitch så gör du det genom att gå till twitch.tv och sedan klicka på knappen ”Registrera dig” uppe i högra hörnet.

Tips när du väljer smeknamn

Det kan vara svårt att komma på något bra användarnamn/smeknamn att ha på sin stream, och självklart är de ofta upptagna redan. Tipset vi kan ge dig då är att lägga till några tecken efter namnet som du sedan kan göra en grej av i din stream. Ett bra exempel på detta är Twitch streamern Summit1G, som la till ”1G” efter sitt namn eftersom ”Summit” redan var upptaget.

Som du kan se på bilden så använder han ”1G” som logotyp och har det på sin keps, stol, emotes, subikoner, donationsgrafik osv. Han kallar även sina subscribers för ”1G Squad” och varje gång någon prenumererar på hans kanal så säger han ”Welcome to the 1G Squad”.

Sätt upp Streamlabs OBS

För att streama på Twitch så måste du ha en programvara som OBS som skickar ljud och bild till Twitchs servrar. Vi rekommenderar att du använder Streamlabs OBS som är den bästa programvaran med väldigt många tillhörande funktioner som exempelvis donationsljud, grafik när någon subbar eller följer din stream som syns automatiskt på din stream. Streamlabs är gratis att använda men vissa funktioner kräver Streamlabs Prime som kostar runt 100 kr i månaden där du får tillgång till massor av färdiga layouter och mer avancerade funktioner som du kan använda.

Ladda ner Streamlabs OBS

Gå till streamlabs.com och tryck på Download

Kör installationsfilen som laddades ner och installera programmet.

Logga in på ditt Twitch konto med Streamlabs OBS

Efter du har installerat Streamlabs och startar det för första gången så ser det ut ungefär så här:

Klicka på Login och sen tryck på Twitch loggan

Därefter får du upp en ruta där du fyller i ditt användarnamn och lösenord till ditt Twitch-konto.

Sedan kommer du få en ruta där du måste ge Streamlabs behörigheter att att ändra vissa saker på ditt konto. Tryck på Godkänn.

Streamlabs behörigheter på Twitch

Inställningar för Streamlabs OBS

Det första du bör göra är att gå till Inställningar genom att klicka på kugghjulet längst ner till vänster. Det är här du ställer in det mesta som har med kvalitén på din stream att göra. Upplösning, Downscale och Bitrate.

Output / Bitrate

Streamlabs inställningar / Output / Bitrate

Bitrate är hur många bits per sekund du spelar in din video, Ju högre bitrate desto bättre kvalitét kommer det vara på streamen. Det betyder också att filstorleken blir större för videon, så det kräver mer av din dator samt internetuppkoppling att ladda upp videon mot Twitch. Det innebär dessutom att de som tittar på din stream också måste ha bättre internetuppkoppling för att titta på streamen utan att det buffrar.

Som standard är den satt på 2500 vilket är en bra nivå att starta på.

Har du ett grafikkort från NVIDIA så kan du också ändra Encoder till NVENC, som är NVIDIAs inbyggda encoder.

Video / Upplösning, Downscaling och FPS

Man måste ha en ganska kraftfull dator för att kunna streama i 1080p-upplösning och för att komma undan det så kan man sänka outputen som skickas till Twitch. ”Base Resolution” ska vara upplösningen du använder i Windows, oftast 1920×1080, men sen kan du ändra så den skalar ner videon till 1280×720 och därmed gör det lättare för din dator att klara av det utan att börja lagga.

Det är också här du ändrar FPS (frames per second) som strömmas till Twitch. Som standard är den inställd på 30 fps vilket är en bra utgångspunkt när du ska börja streama på Twitch. Du kan öka till 60 fps om du har en bättre dator. Experimentera!

Streamlabs inställningar / Video / Upplösning och inställningar för downscale

Sätt upp scener för streamen

Att ha flera olika scener underlättar väldigt mycket när du streamar. Här är några bra exempel på scener som väldigt många streamers använder:

  • Introscen: En scen som man använder som intro med kanske nån nedräkning till streamen börjar
  • Webbkamera i fullskärm: En scen där du bara har din webbkamera i fullskärm om du t. ex ska visa upp något för din stream.
  • Webbkamera med olika positioner: Om du spelar många olika spel så kan det vara bra att göra 4 olika scener där du har webbkameran på olika platser på skärmen, exempelvis uppe till höger, uppe till vänster, nere till höger, nere till vänster. Då kan du byta scen snabbt om din webbkamera täcker något från spelet. Det kan vara jobbigt att flytta sin webbkamera med tillhörande layout manuellt varje gång annars.
  • Scen för spel: En scen där du har din layout och spelet under.
  • Scen för webbläsare: Om du ska visa något från din webbläsare för streamen så kan du byta scen till denna där du bara har webbläsaren uppe.

Skapa första scenen

Börja med att trycka på plusset under Sources för att lägga till ny videokälla.

Välj ”Game Capture” och lägg till. Streamlabs kommer automatiskt hitta spelet du har uppe så du slipper välja spel varje gång du byter.

Lägg till webbkamera på din stream

Tryck på plusset igen under Sources och denna gången väljer du att lägga till en ”Video Capture Card” och under ”Device” väljer du din webbkamera.

Lägg till Alertbox för nya followers, subscribers och donationer

Sist men inte minst så måste vi lägga till rutor som ploppar upp när någon följer din kanal, subscribar till din kanal eller donerar pengar. Med Streamlabs är detta superenkelt genom att lägga till deras Alertbox som källa.

Tryck på plusset under Sources och denna gången väljer vi Alertbox under Widgets.

Här finns väldigt mycket inställningar där du kan ändra grafik och typsnitt samt vad det ska stå för text. Du kan testa dina alerts genom att klicka på ”Test Widgets” uppe i högra hörnet. Då kommer en alert visas i Streamlabs-fönstret.

Då kan du se hur det kommer se ut i några sekunder:

Nu har vi en scen där vi har lagt in det minsta vi behöver: Spelet i bakgrunden, Webbkameran och Alertboxen. Nu är det ingen layout eller grafik på streamen och det kan du lägga till genom att lägga till ännu mer sources och lägga till bilder som du lägger överst.

Gå live

När du är nöjd med hur din stream ser ut så är du redo att gå live. Då trycker du på ”Go live” nere till höger i Streamlabs och då får upp en ruta där du väljer titel och spel.

Tänk på att streama i rätt spelkategori. Om inte spelet finns så kan du välja spelet ”Games + Demos”.

När du går live kan du också posta till dina sociala medier som Twitter, Facebook eller Discord att du har gått live för att få lite tittare i början.

Gå offline

När du ska avsluta din stream så trycker du helt enkelt på ”End Stream” nere till höger. Att avsluta streamen på ett bra sätt är viktigt, stäng inte bara av den hastigt utan att säga något. Tacka dina tittare och alla nya följare och subscribers du fått under dagen och säg att du är på väg att gå offline.

Många streamers har ett outro där de spelar upp klippta highlights från tidigare streams i kanske 10 minuter med en text att streamen är på väg offline.

Sammanfattningsvis

Kul att du vill prova på att streama på Twitch. Kolla först upp om din dator klarar av att streama, annars kan du experimentera med olika upplösningar och bitrates för att hitta något som inte laggar sönder hela din dator när du spelar. Tänk på att det tar tid att växa och att du inte kommer ha så många tittare i början. Fortsätt spela och ha kul när du pratar med dina tittare så kommer det gå bra i slutändan.

Här kan du läsa några andra inlägg vi skrivit som kanske är av intresse: