Streama spel från konsol på din dator – så här gör du

Det som krävs för att kunna streama spel från konsol, exempelvis din Xbox, Switch eller Playstation in till din dator så behöver man koppla ihop dem med hjälp av ett Capture Card som du helt enkelt kopplar in HDMI-kabeln från din spelkonsol in i kortet som du sedan får fram ljud och bild på datorn. Därefter kan du välja den källan i ditt streamingprogram sen. Väldigt smidigt!

Hur fungerar ett capture card?

Ett capture card är en enhet som du helt enkelt kopplar in emellan din skärm/tv och din konsol (Xbox, PlayStation eller Switch) med hjälp av 2 HDMI-kablar. Sedan från den enheten har du också en USB-kabel som du kopplar in i din dator för att fånga upp ljud och bild från konsolen. Det finns två typer av capture-kort där ena är en extern enhet som kopplas in via USB till datorn, och den andra typen är ett instickskort (PCI-express) som du sätter in i moderkortet på datorn och på så sätt slipper USB-kopplingen helt.

Här är tre populära capture-kort vi rekommenderar:

Elgato Game Capture HD60 Pro (PCIe)
Pris: 1 999 kr – Internt capture-kort som kopplas in med PCI-express på moderkortet.

Elgato Game Capture HD60 S
Pris: 1 990 kr – Externt capture-kort som kopplas in med USB3.0 till datorn.

Elgato Game Capture 4K60 Pro MK.2
Pris: 2 499 kr – Om du vill kunna streama i 4K i 60 fps med nästa generation av konsoler som PlayStation 5 och Xbox Series X så kan detta kort vara ett alternativ

Extern eller internt capture card, vad är bäst?

Om man bara jämför priset så är det precis samma pris. Om du behöver 4K upplösning så blir det snäppet dyrare. Skillnaden mellan extern och intern är att den interna kopplas in direkt på moderkortet varav den andra kopplas ihop med datorn via USB, vilket kan tillföra små fördröjningar från det som händer på din skärm, tills det syns på datorn från capture-kortet. Det är så små fördröjningar så det kommer knappt märkas av om du inte spelar väldigt snabba spel som FPS-spel. Fördelen med USB är att den är mer portabel som gör att du enkelt kan ta med den och flytta den till en annan dator lätt.

Hur man sätter upp ett capture card med Streamlabs OBS eller Streamelements

Även om du använder Streamlabs OBS eller StreamElements eller vad du än använder för programvara för att streama så fungerar det på precis samma sätt i alla program. Du behöver helt enkelt bara lägga till videokällan för capture-kortet precis på samma sätt som om du skulle lägga till en webbkamera eller nytt fönster från Windows.

Så här gör du med Streamlabs OBS

 1. Under ”Sources” så klickar du på plusset för att lägga till ny källa.
 2. Klicka på ”Video Capture Device”
 3. Fyll i ett beskrivande namn så det underlättar för dig senare.
 4. Under Device, klicka på Select Option och välj ditt capture-kort i listan. Inställningarna behöver du inte ändra om redan gjort ändringar i Elgato programmet innan.
 5. Nu ska den nya videokällan visas på skärmen och du kan nu flytta runt den hur du vill, glöm inte kolla så den inte la sig överst så den döljer din webbkamera eller grafiska grejer på streamen!

Jag får det inte att fungera på min PS4, vad är det för fel?

Om du försöker få igång ditt capture-kort med ditt PlayStation 4 men att det inte fungerar eller att bilden flimrar/hackar så kan det bero på att du har igång en inställning som är igång som standard på PS4.

Så här gör du för att fixa:
Gå till Inställningar (Settings) -> System -> Aktivera HDCP (Enable HDCP) -> Denna inställning ska INTE vara ibockad. Bocka ur den och sen prova igen.

Kan man streama på Twitch från Xbox och PlayStation 4 utan ett capture card?

Ja, det går att streama direkt ut till din Twitch-kanal direkt från din Xbox eller PlayStation 4. Däremot är det inte lika bra som att köpa ett capture card och streama på en dator, eftersom du går miste om att se när någon subscribear/följer streamen, donationer och andra saker som man bör hålla koll på. Dock så har du tillgång till din Twitch-chatt så du fortfarande kan prata med dina tittare. Det är ett bra alternativ om du bara vill prova på att streama utan att behöva investera mycket pengar först.

På PlayStation 4 gör du på följande sätt:

 1. Starta spelet du vill streama
 2. Tryck på ”Share”-knappen på din kontroll
 3. Klicka på ”Broadcast Gameplay”
 4. Välj Twitch som tjänst
 5. Nu får du logga in på ditt Twitch konto för att länka ihop dem
 6. Skriv en passande titel och andra inställningar för streamen
 7. Gå live med ”Start Broadcasting”

På Xbox för du så här:

 1. Gå till Store på din Xbox och sök fram Twitch appen
 2. Installera Twitch appen
 3. Logga in på ditt Twitch konto
 4. Gå in på twitch.tv/activate på en dator eller mobil (där du är inloggad på Twitch) och där ska du fylla i den 6-siffriga koden som syns på Xboxen
 5. Nu har du länkat ihop Xboxen med ditt Twitch konto
 6. Skriv en passande titel och andra inställningar för streamen
 7. Gå live med ”Start Broadcast!”