Streamers riskerar att bli bannade på grund av bakgrundsmusik

Under Juni 2020 har det kommer upp många fall om att streamers fått upphovsrättsvarningar från Digital Millennium Copyright Act (DMCA) och vissa av de varningarna är på videos som är över 3 år gamla från 2017. Får man 3 varningar så riskerar man att bli permabannad på Twitch, vilket betyder att väldigt många streamers just nu har panik och försöker radera sina gamla stream vods, clips och andra videos. Om du vet om att du spelar musik på Spotify som bakgrundsmusik ofta på din stream så kan det vara lägligt för dig att kolla över dina videos.

Twitch streamern @Fuslie tweetade de brev hon fått DMCA och förklarar även att om hon får en till varning så blir hon permabannad:

Vad händer om du får tre upphovsrättsvarningar?

  • Du riskerar att få ditt Twitchkonto permabannat så du inte längre kan logga in för att streama
  • Du riskerar att få alla dina gamla streams och clips raderade
  • Om du blir permabannad kan du inte börja om och skapa nytt konto, utan du får ta ditt pick och pack och dra till Mixer eller Youtube

Det är en allvarlig situation där väldigt många streamers har fått mail i den här vågen från DMCA, så Twitch har säkert lättat på gränsen tillfälligt så man inte blir automatiskt bannad.

Vad du ska tänka på som streamer

För att undvika att få sina videos flaggade med upphovsrättsvarningar från DMCA så bör du helt enkelt inte spela musik på Spotify i bakgrunden under hela din stream. Självklart är detta väldigt svårt att undvika eftersom det blir väldigt tyst och tråkigt i längden utan musik, eller hur? Men du borde ändå tänka lite extra innan du sätter på musik på din stream. En positiv notering är att inte all musik är copyrightad, det finns musik som är stream-vänliga som du får spela upp utan problem.

Twitch har sedan länge börjat mutea vissa delar av gamla streams (vods) och hightlights videos där det spelas musik i bakgrunden som kan vara upphovsrättsskyddad. Det verkar som man inte längre kan förlita sig på att denna funktionen fungerar som den skall om man ändå får varningar.

Det återstår att se hur Twitch kommer lösa det här problemet, för som det ser ut just nu så riskerar en väldigt stor majoritet av streamers att få varningar på sitt konto.

Finns det musik som inte är copyrightad?

Ja, det finns olika tjänster där musiken är helt copyright-fri som du får spela upp i din stream hur mycket du vill utan att få problem.

Här är några tjänster som du kan prova:
1. Pretzel Rocks
2. Chillhop
3. Incompetech – behöver länk tillbaka
4. Monstercat – Monstercat har en Twitchkanal som spelar musik dygnet runt som du får lov att lyssna på i din stream. Ett tips är att öppna Monstercat i en ny tabb och sätt kvalitén till mobilt så du inte segar ner din internetuppkoppling!

Har du fått en copyright strike?

Hör av dig till din kontaktperson på Twitch alternativt Twitch Support och fråga dem om de kan hjälpa dig att lokalisera alla klipp som möjligen kan ha copyrightad bakgrundsmusik och ifall de kan radera dem åt dig.

Hör gärna av dig på info@streamerguiden.se om du har fått en varning!

Mer att läsa