Twitch Emotes – Komplett guide

Emotes, Emojis, Ikoner, kalla det vad du vill. En stream utan emotes spammandes i chatten hade inte varit lika underhållande att kolla på. Det finns ett gäng globala emotes som vem som helst kan använda, men hur får man sina egna?

För att kunna skapa egna emotes på sin Twitchkanal så måste du vara Partner eller Affiliate på Twitch. Sedan kan du ladda upp emotes till din kanal så att dina subsribers kan använda dem. Emotes är ett bra sätt att bygga din community och marknadsföra din stream. I denna guiden så går vi igenom allt ifrån hur du laddar upp ikonerna, till hur du ska tänka med färgschema och stilen på dina emotes.

Vad är Twitch emotes?

Twitch Emotes är en liten belöning för personer som prenumererar på olika Twitchkanaler får tillgång till. Det finns ett gäng globala emotes på Twitch som alla kan använda fritt i alla kanaler. De är ett utmärkt sätt att marknadsföra sin stream på, eftersom de går att använda i andras kanaler, och på det sättet locka nya tittare som också vill kunna använda den emoten.

Några av de populära globala emotes som alla kan använda.

Hur man får Twitch emotes

Som streamer på Twitch måste du vara en Affiliate eller Partner för att låsa upp möjligheten att kunna skapa och ladda upp egna emotes. Antalet emotes du kan skapa beror helt enkelt på hur många subscribers du har på din kanal.

Hur många emotes får jag ladda upp?

Efter man fått statusen Affiliate så kommer du kunna ladda upp en emote till att börja med, och då behöver du inte ha några subscribers alls. Nästa plats låses upp när du uppnått 15 subscribers till din kanal. Som Affiliate får du också en extra plats för nivå 2 samt nivå 3 subscribers, medans Partners får 5 platser. Utöver detta så får du också 5 st badges (dekaler) som syns jämte namnet i chatten som du kan ha olika stilar på beroende på hur många månader folk har prenumererat på din kanal.

För att låsa upp ytterligare platser så behöver du helt enkelt få mer subscribers. Du får poäng baserat på vilka typer av subscribers du har:

 • Nivå 1 subs (~50 kr) är värda 1 poäng
 • Nivå 2 subs (~100 kr) är värda 2 poäng
 • Nivå 3 subs (~250 kr) är värda 6 poäng

Antal emoteplatser som Affiliate

Här kan du se en tabell över hur många poäng du behöver för att låsa upp mer platser:

PoängAntal emotes
0 poäng1 emote
15 poäng2 emotes
25 poäng3 emotes
35 poäng4 emotes
50+ poäng5 emotes

Antal emoteplatser som Partner

När du når Partner-status på Twitch låser du upp ännu fler emotes och badges för din kanal. Som nybliven partner får du dina första sex emote-platser direkt. 

Här är den fullständiga tabellen för att uppnå maxantalet 60 emotes:

Antal emotesSub poängAntal emotesSub poäng
10261 200
20271 400
30281 600
40291 800
50302 000
60312 200
765322 400
880332 600
9100342 800
10125353 000
11150363 200
12175373 400
13200383 600
14225393 800
15250404 000
16300414 200
17350424 400
18400434 600
19450444 800
20500455 000
21600465 400
22700475 800
23800486 200
24900496 600
251 000507 000
6010 000+

Om du uppnått en nivå och låst upp dina emote-platser och sen går under den nivån så kommer du fortfarande ha kvar dina platser. Twitch tar alltså inte bort dina ikoner om du förlorar subscribers.

Hur man gör Twitch emotes

Om du har ett grafiskt öga och vill designa dem själv, finns det några olika program du kan använda. Här är några av våra favoriter:

 • Adobe Photoshop eller Illustrator är de mest populära programmen för att designa saker. Dock så är det inte gratis och har en månadskostnad. Det finns en gratis trial du kan använda om du inte redan gjort det.
 • Gimp är ett bildredigeringsprogram som är helt gratis och open source.
 • Pixlr är en gratistjänst som ser ut ungefär som Photoshop men är helt webbaserat. Bra för dig som inte vill installera något program.

Anställ en designer för Twitch Emotes

Om du inte har tid eller ork att designa dina egna emotes så kan du betala en grafiker som hjälper dig, eller om du känner någon kompis som kan. Bläddra bland olika portfolios och välj ut en designer vars stil du gillar. Här är några platser du kan leta efter en designer:

 • Own3D är en tjänst där du kan designa egna custom emotes och sen betala för att ladda ner dem. Ungefär som att designa en custom karaktär i spel.
 • Fiverr är en hemsida där du kan betala 50 kr för att anlita en designer, men man får nog räkna med runt 100-200 kr för en bra emote.
 • Kompisar, om du känner någon som kan designa så skadar det inte att fråga, eller hur?
 • Om du har en Discord-kanal så kan du fråga dina följare och subs där om det är någon som känner sig manad att skapa några emotes.

Tänk på att emotes inte alltid behöver vara superseriösa. Vi skulle nästan säga att det är bättre att ha lite löjliga emotes som är lite ”internskämt” för streamen, kanske något ord du brukar slänga ur dig på streamen?

Hur stora ska ikonerna vara?

Twitch kräver att du laddar upp tre storlekar av ikonen. Den minsta storleken skall vara exakt 28×28 px, nästa största skall vara 56×56 px och den största 112×112 px. De måste vara sparade i PNG-format och de får inte vara större än 25 kb. Det går att ha bakgrundfärg på ikonerna men Twitch rekommenderar starkt att du gör dem transparenta.

Twitch Emotes i alla storlekar
Tänk på att ikonerna skall se bra ut mot både mörk och ljus bakgrund!

Varför behöver man ladda upp flera storlekar?

Även fast Twitch emotes är små när de visas i chatten så behöver man ladda upp alla storlekar. Det beror på att mobiler använder Retina, som helt enkelt tar den stora varianten och minskar den till hälften. Genom att göra det så ser ikonerna skarpa ut i mobilen, de kan upplevas som suddiga annars.

Vart laddar man upp ikonerna?

 1. Gå till din Dashboard
 2. Klicka på Affiliate/Partner tabben i menyn till vänster
 3. Klicka på Emotes och sen ladda upp dina 3 storlekar i formuläret.
 4. Klicka på Spara

Hur lång tid tar det innan Twitch godkänner mina emotes?

Vanligtvis godkänner Twitch din emote inom 48 timmar, men det kan ta mycket längre tid beroende på hur många det är som laddar upp, under exempelvis halloween och jul så är det populärt att byta ut sina emotes till ett nytt tema. Under dessa perioder kan det ta en en vecka för att få dem godkända. Större streamers har också prioritet och får sina emotes godkända fortare än andra.

Hur lång tid tar det för en Partner att få godkända emotes?

Emotes som laddats upp av streamers med Partner-status som streamat under en längre tid, så kommer ikonerna godkännas direkt. Det är därför det är populärt att under vissa säsonger att byta ut alla sina emotes till nytt tema, exempelvis under halloween.

Här är ett bra exempel på hur LIRIK byter ut sina Twitch emotes under jul och halloween.

Vad är en prefix och hur ändrar man den?

Alla emotes på Twitch har en prefix beroende på vilken kanal de tillhör. Exempelvis lirikHYPE Twitch Emote lirikHYPE där ”lirik” är prefixen och ”HYPE” är emotens namn. Om du är Partner på Twitch så kan du ändra din prefix till vad du vill, men om du är Affiliate på Twitch så kan du bara byta din prefix om du byter ditt användarnamn. Prefixen får inte börja med en siffra och måste vara mellan 3 och 10 bokstäver långt.

Gå till din Dashboard på Twitch och sedan klicka på Partner/Affiliate till vänster och sedan skall du se ett fält om Prefix där.

Tänk ut stilen på dina emotes i förväg

Att ha en röd tråd genom dina Twitch Emotes är en bra grundregel att tänka på. Emotes är en stor anledning varför folk subscribar till en kanal för man blir belönad med ett gäng nya emotes som man kan använda överallt på Twitch. Försök att komma på något kreativt och unikt med en gnutta skämt så kommer det gå långt. Lek med lite olika idéer innan du börjar. Fråga dina följare vad för typ av emotes de hade velat ha.

Här kommer några generella tips du bör tänka på innan du designar dina Twitch emotes:

Se till att de ser bra ut i en liten storlek

Kom ihåg att Twitch emotes är små när de visas i chatten, så det är ganska meningslöst att ha för detaljerad design. Håll alltid koll på hur den lilla 28×28 px varianten blir.

Se till att den ser bra ut mot både svart och vit bakgrund

Bakgrundsfärgen på Twitch är vit som standard, men det finns också ett ”dark mode” där man får mörk bakgrundsfärg. Se därför till att dina emotes ser bra ut mot både vit och svart bakgrund. Twitch rekommenderar att du lägger en tunn ljusgrå kantlinje runt ikonen för att konturen blir bättre mot svart bakgrund då.

Om du redan har en färg som du använder exempelvis till ditt overlay på streamen så kan du använda samma färgskala i dina Twitch emotes. Annars välj starka färger som står ut.

Fyll ut utrymmet på ikonen maximalt

När du designar dina ikoner, se till att fylla ut hela utrymmet så mycket du kan, ända ut till kanterna. Lämna alltså ingen luft mellan kanten och din ikon, då slösar du dyrbara pixlar.

Designa unika emotes för din stream

Många streamers brukar göra sina egna versioner av populära Twitch emotes som Kappa Kappa twitch emote och PogChamp PogChamp twitch emote . Det är inget fel att göra det men det är roligare om du gör några unika ikoner som passar din stream bättre.

Om du har många emote platser du inte vet vad du ska göra med så kanske du kan göra en emote i fyra delar. En sådan emote blir i sin helhet mycket större och står ut mer. Så här kan det se ut när någon skriver en emote i fyra delar:

Svenskar gillar svenska saker

Skapa gärna emotes som har något med Sverige att göra. Till exempel en snus eller snusdosa, vikingahjälm, midsommarstång, dalahäst eller älg. Om en svensk ser en emote som som har med Sverige att göra, så kommer ju han bli nyfiken på vilken stream den tillhör, eller hur? Det är ett jättebra sätt att ragga tittare på när du och dina subscribers skriver i andra kanaler.

Memes och interna skämt

De flesta streamers har ofta en eller flera interna skämt som bara folk som tittar på streamen förstår. Ett bra exempel på detta är Shrouds emote shroudMilk Twitch Emote shroudMilk som blev en meme när Shroud en gång sa att man köper mjölk i påsar i Kanada. Ingen trodde på honom så han skapade en emote med en bild på mjölken.

Om du till exempel ofta skriker ”FAN” när du dör i spel så kan du göra en rolig emote av det!

Emotes för att välkomna nya subscribers

Många streamers har speciella ikoner som används för att välkomna nya subscribers till kanalen, eller om någon donerar en stor summa pengar. Streamern summit1G har sin logga Twitch emote sum1g som emote, och varje gång någon subscribar så säger han ”1G’s in the chat for <namn>” och alla börjar genast spamma emoten. Så om du också har en speciell logga som hade fungerat som ikon så kanske du kan göra det också.

Håll det enkelt

Kom ihåg att enkelhet är nyckeln. Designa inte för detaljerade Twitch emotes eftersom de flesta kommer att se den lilla varianten. Kom ihåg att maximera utrymmet för ikonen och lämna inte mycket luft runt om.

Vad du inte får ha på dina Twitch Emotes

Det finns självklart speciella regler på Twitch om vad du får och inte får ha på dina emotes. Det uppenbara är väl att man inte får ha några emotes som innehåller sexuellt, kränkande, våldsamt, trakasserande eller rasistiskt innehåll. Håll dina emotes roliga och rena. 

Använd dina Twitch Emotes för att marknadsföra din stream

När du har skapat dina emotes kan du använda dem för att marknadsföra din stream. Använd dem när du kollar på andras streams så kanske du raggar några nya tittare som gillar hur dina emotes ser ut!

Ett bra tips är att skapa en översikt av alla dina emotes och lägga i en ny panel under din stream. På så sätt kan folk se vad det är för emotes de låser upp när de subscribear till din kanal. Det går också att se alla tillgängliga emotes när man klickar på emote-knappen i chattrutan men om man inte är subscriber så är det ett stort hänglås över ikonerna så det är svårt att se helheten.

Slutsats

Att skapa roliga och unika Twitch emotes är ett superbra sätt att öka gemenskapen i din stream. Tänk på att du alltid kan ta bort och byta ut ikonerna om du märker att de inte används så ofta längre. Tänk på att lyssna på dina följare och ge dem vad de vill ha.